Klantenservice
0
Dion - Donderdag 17 December 2023

Regels voor Smartphone op de fiets

Als je je smartphone tijdens het fietsen gebruikt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende regels voor je eigen veiligheid en die van anderen. Volgens de wet zijn er specifieke richtlijnen voor het gebruik van smartphones op de fiets. Het naleven van deze regels draagt bij aan een verantwoord en veilig fietsgedrag. Maar wat zijn precies de regels voor het gebruik van je smartphone op de fiets?

 

Gebruik van je smartphone tijdens het fietsen

De regels zijn simpel: Je mag geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Je mag wel handsfree bellen en muziek luisteren. Dit kan dus bijvoorbeeld met AirPods of een koptelefoon. Je mag dus ook een snoer gebruiken om een telefoongesprek te voeren. Je moet er wel voor zorgen dat je het omgevingsgeluid nog kunt horen. Dit kun je doen door maar 1 oordopje te gebruiken of door het volume laag te zetten. Dit betekent dus ook dat je beter geen noise canceling headphones kunt gebruiken. 

 

Je mag ook spraakbediening gebruiken. Let op: je telefoon klemmen tussen je oor en je schouder geld niet als ‘handsfree’! (Rijksoverheid, 2023)

 

Gebruik van een telefoonhouder op de fiets

Het gebruik van een telefoonhouder op de fiets is toegestaan. Dit is handig als je bijvoorbeeld wilt navigeren. Je mag hem gebruiken om bijvoorbeeld een alternatieve route te accepteren.

 

Boete voor vasthouden smartphone op de fiets

De boete voor het vasthouden van je telefoon op de fiets in 2023 is €159,-. Dit is inclusief de €9,- administratiekosten van het CJIB. De boete was in 2022 nog €149,-. Of de boete in 2024 weer wordt verhoogd is nog niet duidelijk. Als je dit wil checken kun je kijken in de boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

News & updates

Recente artikelen